جامع ترین پایگاه مادران و کودکان ایران

بیماران و روزه

1390/5/10 12:25
نویسنده : نویسندگان
498 بازدید
اشتراک گذاری

در چنين شرايطي آنچه بسياري از بيماران نبايد از نظر دور دارند، اين است كه با رعايت جدي توصيه پزشكان و برنامه غذايي و دارويي و البته آگاهي از علائم هشدار....


mamane.ir

امروز يا فردا نخستين روز ماه رمضان است و حتي بدن‌هاي بيمار هم لذت و اشتياق روزه‌داري را دارند.در چنين شرايطي آنچه بسياري از بيماران نبايد از نظر دور دارند، اين است كه با رعايت جدي توصيه پزشكان و برنامه غذايي و دارويي و البته آگاهي از علائم هشدار، مي‌توان به‌راحتي روزه‌داري كرد، بدون اين‌كه هيچ مشكل جدي به وجود آيد.

كما اين‌كه بسياري از بيماران، سالمندان و كساني كه در وضعيت‌هاي خاص فيزيولوژيكي مانند بارداري و شيردهي قرار دارند، در ترديد‌ هستند كه آيا مي‌توانند روزه بگيرند و اگر روزه بگيرند، با مشكل روبه‌رو نخواهند بود؟

پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي

مطالعات نشان داده‌اند روزه‌داري مي‌تواند با كم‌كردن عوامل خطر، به پيشگيري از بيماري‌هاي قلبي كمك كند. در واقع روزه‌داري صحيح و همراه با يك رژيم غذايي سالم مي‌تواند به كاهش چربي و قند خون كمك كند كه طبيعتا كنترل اين عوامل به كنترل بيماري‌هاي قلبي ـ عروقي منتهي خواهد شد.دكتر محمدرضا محمدحسني، متخصص بيماري‌هاي قلب و عروق در گفت‌وگو با جام‌جم مي‌گويد: به طور كلي بيماران قلبي ـ عروقي براي روزه‌داري بايد نظر پزشك خود را جويا شوند و به طور جدي توصيه‌هاي او را رعايت كنند. بر اين اساس، اين دسته از بيماران بايد داروهايشان را طبق نظر پزشك بموقع مصرف و از تصميم خودسرانه براي مصرف دارو در سحر و افطار پرهيز كنند. البته بيماري‌هاي قلبي طيف وسيعي دارند و نمي‌توان براي همگي توصيه واحدي كرد، چراكه سن فرد، شدت بيماري، نوع داروها و بيماري‌هاي ديگر در اين تصميم‌گيري دخالت دارد.

مصرف مايعات و دارو

دكتر محمدحسني تاكيد مي‌كند: به طور كلي بيماراني كه بيماري آنان موجب بروز لخته خون در رگ‌ها مي‌شود يا بايستي داروي خود را در فواصل كوتاه مصرف كنند، كمتر مي‌توانند روزه بگيرند. به بيان ديگر، مشكل بيشتر اين بيماران، مصرف مايعات و دارو‌هاست و اين دسته از بيماران كمتر از نخوردن غذا و كاهش كالري دريافتي آسيب مي‌بينند.

وي مي‌افزايد: آنچه نبايد از خاطر ببريم اين است كه كساني كه در كنار عارضه قلبي، چربي يا فشار خون بالا دارند، در صورت داشتن مجوز روزه‌داري بايد كالري مصرفي خود را كاهش دهند و از مصرف غذاهاي چرب و شيرين پرهيز كنند. بعلاوه بيماراني كه كه اوره بالا دارند هم بايد تحت نظر متخصص كليه روزه بگيرد.

صداي قلب بيمارتان را بشنويد!

بي شك شناخت نشانه‌هاي خطر هنگام روزه‌داري براي بيماران قلبي ـ عروقي ضروري است.

دكتر محمدحسني بروز بي‌نظمي در ضربان قلب و احساس تپش غيرعادي قلب، بروز يا تشديد درد سينه يا نفس‌تنگي، سرگيجه يا سردرد، ضعف و بي‌حالي غيرعادي و افت يا بالارفتن غيرمعمول فشار خون از عمده‌ترين اين نشانه‌هاست كه بيماران قلبي هنگام روزه‌داري نبايد از آن غافل بمانند.

روزه‌داري براي دستگاه گوارش بي‌خطر است

بسياري از افراد به دليل اندكي ناراحتي گوارشي، از روزه‌گرفتن اجتناب مي‌كنند، در حالي كه با رعايت چند نكته تغذيه‌اي مي‌توان در كنار روزه‌داري، اين عوارض را به حداقل رساند. بر اين اساس توصيه اصلي و عمومي پزشكان متخصص گوارش به اين دسته افراد آن است كه از مصرف مواد غذايي سرخ‌كرده، پر از ادويه، روغن و شكر بالا در همه زمان‌ها اجتناب كنند.

دكتر ستار جعفري، فوق تخصص بيماري‌هاي گوارش و كبد در گفت‌وگو با جام‌جم مي‌گويد: به طور كلي در بيماراني كه با مشكلات گوارشي روبه‌رو هستند براي روزه‌داري بايد بر اساس نوع بيماري زمينه‌اي فرد تصميم‌گيري و توصيه لازم را كرد، ولي به‌طور كلي روزه‌گرفتن براي دستگاه گوارش عوارض مهمي ندارد. به بيان ديگر براي دستگاه گوارش و كبد، پرخوري و چاقي بيشتر آسيب‌رسان است تا روزه‌داري. بنابراين در برخي از موارد ممكن است حتي براي كساني كه دچار بيماري گوارش و كبد هستند روزه مناسب باشد.ناگفته نماند تا به حال ثابت نشده است كه گرسنگي موجب ايجاد زخم معده يا اثني‌عشر شود اما در برخي بيماران نظير كساني كه كبدشان دچار نارسايي مزمن شده است، روزه‌داري به صلاح بيمار نخواهد بود.

با زخم معده يا اثني عشر‌چگونه روزه بگيريم؟

دكتر جعفري تاكيد مي‌كند: كساني كه در حال حاضر بنا به تشخيص پزشك متخصص خود، دچار زخم معده يا اثني‌عشر فعال هستند، بهتر است روزه نگيرند، اما اگر كسي سابقه زخم را داشته و بهبودي در وي حاصل شده و در حال حاضر علامتي مبني برعود يا فعال بودن بيماري ندارد، منعي براي روزه گرفتن ندارد.فراموش نكنيد كه درد‌هاي غيرمعمول در ناحيه سر دل همراه با تهوع و استفراغ، استفراغ خوني، ضعف بيش از اندازه و يبوست‌هاي شديد و طولاني از نشانه‌هاي خطر بروز ناراحتي‌هاي گوارشي هستند.

با روده‌هاي بيمار چه كنيم؟

كوليت‌هاي عصبي (سندرم روده تحريك‌پذير) و التهابي از شايع‌ترين بيماري‌هاي گوارشي هستند. دكتر جعفري در ارتباط با روزه‌داري بيماران داراي كوليت مي‌گويد: در كوليت‌هاي عصبي، مشكل اصلي در سيستم عصبي روده‌هاست و حركات روده دچار مشكل است كه اين بيماران عمدتا با روزه‌داري مشكل اساسي نخواهند داشت و حتي بهبودي نسبي نيز در بيماري تجربه مي‌كنند، اما در مورد كوليت التهابي كه مخاط روده دچار التهاب و ورم است و اگر بيماري در فاز حاد و هنوز كنترل نشده قرار دارد ،روزه‌داري ممنوع است و در صورتي كه التهاب در روده فروكش كرده و بيمار تقريبا بدون علايم (اسهال، درد شكم، دفع خون و تب) است مي‌توان با نظر پزشك معالج روزه گرفت.

جنگ با سوءهاضمه همراه با روزه‌داري

اگر مبتلا به سوءهاضمه هستيد هم با رعايت يك سري نكات در ماه رمضان، مشكلي با روزه‌داري نخواهيد داشت، از جمله آنها مي‌توان به عدم پرخوري هنگام سحر و افطار، پرهيز از درازكشيدن تا لااقل يك‌ساعت پس از غذا، عدم مصرف مايعات فراوان وسط غذا، پرهيز از مصرف غذاي خيلي چرب، سس، پياز، نوشابه گازدار، چاي پررنگ و قهوه و سيگار اشاره كرد.

دكتر جعفري تاكيد مي‌كند: درد‌هايي كه در ناحيه سر دل احساس مي‌شود و طبق بررسي‌هاي انجام شده توسط پزشك، بدون ارتباط با زخم يا درد‌هاي صفراوي هستند، منعي براي روزه‌گرفتن ايجاد نمي‌كنند.

فراموش نكنيد كه گرسنگي روي دستگاه گوارش سالم اثر سوئي ندارد، اما روزه براي كسي كه بيماري‌اش بنا بر تشخيص پزشك معالج وي با روزه‌داري تشديد مي‌شود، توصيه نمي‌شود.

پسندها (0)
شما اولین مشوق باشید!

نظرات (0)